Παρασκευή, 19 Σεπτεμβρίου 2008

ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ΑΛΙΕΙΣ: "ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΤΕΣ...


... απ' τον Ρεθυμνιώτικο κόλπο"

Με γνώμονα τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η επαγγελματική και ερασιτεχνική αλιεία στο νομό Ρεθύμνου, ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων πραγματοποίησε μία ημερίδα προκειμένου να ενημερώσει τα μέλη του για τα ζητήματα που τους απασχολούν.

Για μία ακόμη φορά στο επίκεντρο βρέθηκε η δράση των μηχανότρατων με τον γραμματέα του συλλόγου να σημειώνει ότι αυτό που οι ίδιοι οι αλιείς, ερασιτέχνες και επαγγελματίες, επιθυμούν είναι να μην επιτρέπεται καν η είσοδος τρατών στον κόλπο του Ρεθύμνου. Ως γνωστόν, το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει πολλές ενέργειες από πλευράς αλιέων και φορέων και ήδη ανακλήθηκε η πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τη δυνατότητα πρόσβασης των τρατών στο ένα ναυτικό μίλι.

«Πρέπει να υπάρξει και μια ευαισθησία όσον αφορά περιβαλλοντικά το πρόβλημα αυτό και από την κοινωνία του Ρεθύμνου και όχι μόνο από εμάς», σημείωσε ο κ. Χρήστος Τζογάνης, γραμματέας του συλλόγου ερασιτεχνών αλιέων. «Ζητάμε, συμπλήρωσε, να είναι συμπαραστάτες και όχι μόνο, γιατί ο καθένας μπορεί να παίξει το ρόλο που του αναλογεί. Έχουμε συνεργασία με τους φορείς εδώ και με τον δήμο και με τη νομαρχία. Πιστεύω ότι είμαστε σε καλό δρόμο για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα θέματα στην πορεία. Ο στόχος μας όσον αφορά τον κόλπο του Ρεθύμνου είναι να μην μπαίνει η τράτα καθόλου, ούτε στο ένα, ούτε στο ενάμισι, ούτε στα τρία μίλια»...

Στη συνάντηση, μάλιστα, βρέθηκαν και ο Νομάρχης και ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ρεθύμνου, κ.κ. Γιώργος Παπαδάκης και Νίκος Νικολακάκης, που δήλωσαν πως η νομαρχιακή αρχή είναι δίπλα στους ψαράδες και στα προβλήματά τους. «Η κακοποίηση των ιχθυοαποθεμάτων εδώ στο Ρέθυμνο είναι το σημαντικότερο πρόβλημα. Η κακοποίηση σχετικά με τη χρήση της παράνομης αλιείας, της τράτας δηλαδή που δυστυχώς από άλλες περιοχές έρχονται εδώ πέρα και σε βάθη που δεν είναι επιτρεπτά και με εργαλεία αλιείας που δεν είναι νόμιμα προκαλούν τέτοια καταστροφή στο γόνο ψαριού, ανεπανόρθωτη. Θα φύγουν τα μηνύματα εκείνα προς πάσα κατεύθυνση και προς τα κάτω και προς τα πάνω και με την προσπάθεια που θα χρειαστεί αν χρειαστεί θα λυθούν όλα αυτά τα θέματα και ελπίζω να λυθούν», σημείωσε από την πλευρά του ο Νομάρχης Ρεθύμνου, κ. Γιώργος Παπαδάκης.

Στην ημερίδα παραβρέθηκε και λιμενικός υπάλληλος, που ενημέρωσε τους αλιείς για διάφορα ζητήματα της θάλασσας, ενώ στη διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκαν και τέσσερις παλιοί πρόεδροι του συλλόγου για την προσφορά τους.

Α.Κ.

Πηγή: http://www.goodnet.gr/index.php?id=13,13710,0,0,1,0


Έντονες οι διαμαρτυρίες των ψαράδων στο Ν. Ρεθύμνου : 18/09/08


Καμία βελτίωση, παρά το γεγονός ότι το πρόβλημα έχει επισημανθεί επανειλημμένως, δεν έχει προκύψει με τη δράση των τρατών στη θαλάσσια περιοχή του Ρεθύμνου.
Για μία ακόμη φορά χθες, το φαινόμενο συζητήθηκε σε σύσκεψη υπό την προεδρία του Νομάρχη Ρεθύμνου, κ. Γιώργη Παπαδάκη, στην οποία έλαβαν μέρος ο Αντινομάρχης Ρεθύμνου, κ. Γιώργος Μποτονάκης, ο Λιμενάρχης Ρεθύμνου, κ. Αντώνης Ορφανός και εκπρόσωποι των αλιέων Ρεθύμνου.

Κατά τη σύσκεψη τονίστηκε η ανάγκη να εντατικοποιηθούν τα μέτρα αστυνόμευσης από την πλευρά του Λιμεναρχείου στην ευρύτερη περιοχή του κόλπου Ρεθύμνης, ώστε να παταχθεί η παράνομη δράση των τρατών, που έχει ως αποτέλεσμα την εξαφάνιση των ιχθυοαποθεμάτων και τη διατάραξη του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Ο Νομάρχης Ρεθύμνου τόνισε ότι η αγανάκτηση των αλιέων του Νομού μας σχετικά με τη δράση των τρατών είναι ανεξέλεγκτη καθώς δημιουργεί σημαντικό πρόβλημα και κακοποιεί βάναυσα το θαλάσσιο περιβάλλον και συμπλήρωσε ότι τόσο η τοπική κοινωνία, όσο και οι αρχές συμμερίζονται την ανησυχία των αλιέων.

Επιπλέον αναφέρθηκε στα αυξημένα μέτρα αστυνόμευσης που λαμβάνει το Λιμεναρχείο, τα οποία αφορούν στην επιβολή χρηματικών προστίμων, αλλά και στην αφαίρεση αδειών αλιείας. Ο κ. Παπαδάκης αναφέρθηκε τέλος στο αίτημα που έχει καταθέσει η Νομαρχία Ρεθύμνου προς το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ζητώντας να αυξήσει τα μίλια νόμιμης αλιείας από 1,5 σε 3, κάτι που δεν έγινε. Αντίθετα το Υπουργείο μείωσε τα μίλια σε 1 και δεσμεύτηκε ότι θα επαναφέρει την απόσταση στα 1,5 μίλια.


Για αθέτηση της υπουργικής υπόσχεσης μιλούν οι αλιείς...
Οι αλιείς του Ρεθύμνου με έγγραφό τους εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους για την αθέτηση από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης της υπόσχεσης του περί ανάκλησης της Υπουργικής απόφασης 164198/2008 για μείωση του ορίου αλιείας στις Μηχανότρατες από το 1,5 στο1 μίλι από την ακτή.
Επισημαίνουν: "Η αλιευτική περίοδος για τις τράτες αρχίζει την 1η Οκτωβρίου, η λάθος απόφαση σύμφωνα με τον ίδιο τον Υπουργό, δεν έχει ανακληθεί και τόσο αυτός όσο και η κυρία Κεφαλογιάννη, παρά τις υποσχέσεις τους «σφυρίζουν αδιάφορα», για την επικείμενη καταστροφή κάθε θαλάσσιας ζωής στον κόλπο της Ρεθύμνης.
Οι αλιευτικοί σύλλογοι, εκτιμούν βάσιμα, ότι από 1ης Οκτωβρίου, θα επαναληφθούν τα φαινόμενα του περασμένου Μαρτίου, όταν πέντε μηχανότρατες, όργωναν κυριολεκτικά, χωρίς κανένα έλεγχο τον κόλπο της Ρεθύμνης, σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από την ακτή.

Μετά τα ανωτέρω δηλώνουμε ότι αποφασίσαμε να προβούμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις, μπροστά στον κίνδυνο της ολοκληρωτικής περιβαλλοντικής καταστροφής που επικρέμεται πάνω από τον κόλπο της Ρεθύμνης. Οι κινητοποιήσεις αυτές περιλαμβάνουν:
Τον αποκλεισμό του Κόλπου και την παρεμπόδιση των τρατών με τα σκάφη μας ώστε να μην εισέλθουν, μέσα στο όριο του 1½ μιλίου από την ακτή. Στην πρωτοβουλία αυτή έχουμε τη συμπαράσταση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και καλούμε όλους τους Ρεθυμνιώτες, να έρθουν μαζί μας και να διαμαρτυρηθούμε για την εισβολή των Τρατών στον Κόλπο της Ρεθύμνης.

Τη διαμαρτυρία στην επιτροπή Αλιείας της Ε.Ε, η οποία με πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή κ Σ. Αρναουτάκη, συνέρχεται στη Ρόδο από 1 μέχρι 3 Οκτωβρίου του 2008. Την εκ νέου προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στη συνέχεια της «αυστηρής προειδοποίησης» που απέστειλε αυτό στις 5 Αυγούστου, προς τον Υπουργό Γεωργίας με την οποία αναφέρει ότι δεν είχε ειδοποιηθεί η Επιτροπή της Ε.Ε, για το ένα μίλι, και ότι άλλα είχε συμφωνήσει ο Υπουργός να πράξει στη συνάντηση για τη Μεσόγειο Θάλασσα τον Ιανουάριο του 2008.

Ζητούμε επίσης από το Ρεθυμνιακό Λαό, να συμβάλει, στα πλαίσια των δυνατοτήτων του κάθε ενός, στη συλλογή ενός χρηματικού ποσού για την κατασκευή και πόντιση εμποδίων στα κύρια σημεία διέλευσης των Τρατών και στα όρια των λιβαδιών Ποσειδωνίας του κόλπου, ώστε να περιοριστεί όσο είναι δυνατόν το οικολογικό έγκλημα που συντελείται με τις ευλογίες της Κυβέρνησης.
Ζητούμε τέλος, από τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις του τόπου, να ενεργοποιηθούν και αυτές και να επιδείξουν την απαιτούμενη οικολογική συνείδηση και το ενδιαφέρον τους για το Νομό και τις θάλασσες μας".

Πηγή: http://www.goodnet.gr/index.php?id=5,17523,0,0,1,0

Διαβάστε κι αυτό, τα έχουν γράψει καιρό τώρα...

Ο μεγάλος ψαράς τρώει τον μικρό
Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ρεθύμνου - Ακτές - θάλασσα
Δήμος Τσαντίλης , Τρίτη, 08 Απρίλιος 2008

"Έχω μια μόνιμη απορία τον τελευταίο καιρό. Αν αίφνης ψηφιζόταν ένας νόμος, που να επιτρέπει ρητά την κλοπή, θα άλλαζε τίποτε αισθητά στον περίγυρό μας; Και ομολογώ, φόβος με διακατέχει, μήπως τελικά η απάντηση είναι όχι.

Θέλω με αυτό να πω ότι η πλειονότητα των συμπολιτών μου είναι κλέφτες; Σε καμία περίπτωση. Κλέφτες είναι μια μειονότητα ανάμεσα στους τίμιους πολίτες. Αλλά και ανάμεσα στους κλέφτες, ελάχιστοι είναι αυτοί που χώνουν τα χέρια τους σε ξένες τσέπες, όπως οι κοινοί λωποδύτες. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι άτομα, ενδεχομένως ευυπόληπτα, που έχουν μάθει να επιπλέουν στην κρατούσα γενικευμένη ανομία.

Η μόνιμη και σχεδόν ολική έκλειψη του Νόμου τους επιτρέπει να προσπορίζονται έσοδα και κέρδη από την καταλήστευση, όχι κατ’ ανάγκη των συνανθρώπων τους, αλλά των δημόσιων αγαθών.

Οι σκέψεις αυτές, που όπως είπα με βασανίζουν τον τελευταίο καιρό, μου ήρθαν ξανά στο μυαλό, όταν προσφάτως αντίκρισα έναν στολίσκο από μηχανότρατες να ψαρεύει ανοικτά του Πετρέ, σε ελάχιστη απόσταση από την παραλία.

Αλλά τι κακό κάνουν οι μηχανότρατες, που μας επισκέπτονται από τα Χανιά και το Ηράκλειο, ώστε να γεννούν τέτοιου είδους συνειρμούς; Ψαρεύουν στα ρηχά, εκεί που γενούν και τρέφονται τα ψάρια. Ψαρεύουν επίσης τα μικρά ψάρια πριν μεγαλώσουν και φθάσουν σε ηλικία αναπαραγωγής. Για τους μικρούς παράκτιους ψαράδες δεν μένει τίποτε ή σχεδόν τίποτε και γι’ αυτούς. Δεν μένει καν ο γόνος που θα αναπλήρωνε τα λεηλατημένα αλιευτικά αποθέματα.

Η μεγάλη καταστροφή είναι όμως η καταστροφή του βυθού από τα βαριά αλιευτικά εργαλεία που σέρνουν πίσω τους οι τράτες. Η μεταλλική δοκός, με την οποία είναι εξοπλισμένα τα δίχτυα τους, ανασκάπτει κυριολεκτικά τον βυθό και δεν αφήνει τίποτε όρθιο. Καταστρέφει την θαλάσσια βλάστηση, κυρίως τα θαλάσσια λιβάδια της ποσειδωνίας, που προσφέρουν τροφή και προστασία στα ψάρια.

Ποιος νοιάζεται; Τα ψάρια της θάλασσας είναι ότι είναι δημόσιο αγαθό. Ανήκουν, δηλαδή, σε όλους και σε κανέναν. Ο καθένας είναι ελεύθερος να τα ψαρέψει και κανείς δεν έχει την δυνατότητα να αποκλείσει οποιονδήποτε να κάνει το ίδιο. Τα ψάρια ανήκουν τότε σε αυτούς που τα ψάρεψαν.

Όσο τα ψάρια είναι άφθονα, οι ψαράδες λίγοι και τα ψαράδικα μικρά δεν υπάρχει πρόβλημα. Τα ψάρια φθάνουν για όλους και οι ψαράδες εξασφαλίζουν, με κόπο βέβαια, ένα σίγουρο μεροκάματο. Τα ψάρια αναπαράγονται και οι πληθυσμοί τους ανακάμπτουν μετά από κάθε μείωση.

Το πρόβλημα εμφανίζεται, όταν τα ψάρια αρχίζουν να λιγοστεύουν, όταν οι ψαράδες γίνονται πολλοί και όταν τα ψαράδικα μεγαλώνουν και εκσυγχρονίζονται. Το ακόμη πιο μεγάλο πρόβλημα εμφανίζεται όταν τα μεγάλα εκσυγχρονισμένα ψαράδικα συμβαίνει να είναι μηχανότρατες. Ο κατεστραμμένος βυθός που αφήνουν πίσω τους τα συρόμενα δίχτυα τους είναι μια υποθαλάσσια έρημος όπου τίποτε δεν ζει και τίποτε δεν αναπαράγεται.

Οι μηχανότρατες είναι το μεγάλο ψάρι που τρώει τους μικρούς ψαράδες. Οι θάλασσες παραμένουν τυπικά ελεύθερες και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αποκλείσει τον οποιονδήποτε να κάνει τον ψαρά. Όμως οι μηχανότρατες δεν αφήνουν σε κανέναν άλλο ψάρια για να ψαρέψει.

Οι μηχανότρατες κλέβουν και λεηλατούν. Κλέβουν από τα αποθέματα των ψαριών στην θάλασσα (ιδιοποιούνται ένα δημόσιο αγαθό) και λεηλατούν το θαλάσσιο οικοσύστημα στο σύνολό του (καταστρέφοντας τον βυθό).

Η ληστρική εκμετάλλευση του θαλάσσιου πλούτου πλήττει όλους. Εμάς που θέλουμε να τρώμε τα νόστιμα ψάρια του Αιγαίου, όσο και τους που θέλουν να υπάρχουν στην θάλασσα ψάρια για να ψαρεύουν.

Κλασική συνεπώς περίπτωση για τον νομοθέτη να ρυθμίσει με νόμο την νομή των αλιευτικών αποθεμάτων. Η ανομία και ο ετσιθελισμός δεν συμφέρουν κανέναν. Ούτε τους ανθρώπους, ούτε τα ψάρια που, ας μη ξεχνάμε, δεν δημιουργήθηκαν με μοναδικό προορισμό το πιάτο μας.

Και πράγματι νομοθεσία υπάρχει, έστω και αν δεν εφαρμόζεται. Στα ρηχά επιτρέπεται να ψαρεύουν οι παράκτιοι αλιείς, οι τράτες μόνο στα ανοικτά και αυτό ορισμένη περίοδο του έτους (από 1η Οκτωβρίου έως τα τέλη Μαΐου). Αυτό που δεν υπάρχει είναι η κοινή βούληση να εφαρμοστεί ο νόμος. Το αντίθετο μάλιστα. Μια οργανωμένη μειοψηφία επιχειρεί να επιβάλει το δίκαιο του ισχυροτέρου. Έτσι το (ανεπαρκέστατο) ενάμισι μίλι, που ο νόμος θεωρούσε, μέχρι πρότινος, απόσταση ασφαλείας από την ακτή, έγινε ένα ύστερα από πιέσεις που ασκήθηκαν σε εύκαμπτους πολιτικούς. Και, στην πράξη, το ένα μίλι εύκολα γίνεται κανένα, όταν η ανομία βασιλεύει.

Φαίνεται, συνεπώς, ότι είναι πολύ δύσκολο να εμποδίσεις τους λίγους να κλέβουν τους πολλούς. Ακόμη δυσκολότερη είναι η μετάβαση από την γενικευμένη ανομία στην έννομη τάξη, όταν αυτοί, που θα έχαναν από την μετάβαση αυτή, τυχαίνει να έχουν ισχυρές πολιτικές πλάτες. Η ανομία παγιώνεται καθώς οδηγεί στην κλοπή και την λεηλασία του φυσικού πλούτου και η κλοπή και η λεηλασία του δημόσιου φυσικού πλούτου δημιουργεί μια κοινωνία που ζει από την κλοπή και την λεηλασία του δημόσιου φυσικού πλούτου.

Ταυτολογία; Ίσως. Αλλά πώς αλλιώς εξηγείται ότι το προφανές, δηλαδή η εφαρμογή του νόμου, που θα ωφελούσε όλους, είναι τόσο δύσκολο να επιβληθεί;"

Δήμος Τσαντίλης

Πηγή: http://www.ecocrete.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=4701&Itemid=29
Creative Commons License
Αυτό έργο χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ολοι εχουμε τα ιδια δικαιωματα στη θαλασσα ποιοι ειναι αυτοι που την καταστρεφουν οι τρατες ν'απαγορευτουναι κοφτε τους τα μειωμενα πετρελαια .Οχι στα συρομενα ειναι καταστροφη