Σάββατο, 2 Αυγούστου 2008

ΕΓΓΛΕΖΙΚΟ ΨΑΡΕΜΑ - ΜΕΡΟΣ 8


Κείμενο - φωτογραφίες: Γιάννης Γιατράκος


Μαλάγρες και αρώματα στην εγγλέζικη τεχνική
Όπως ίσως γνωρίζουμε οι περισσότεροι που ασχολούμαστε με τεχνικές επιφανείας και χρησιμοποιούμε μαλάγρες στα ψαρέματα μας, αυτές αποτελούνται από διάφορα υλικά με πυκνή σύσταση, άγευστα στο μεγαλύτερο μέρος τους, ανακατεμένα όμως με αρωματικά τα οποία είναι και αυτά που θα δώσουν γεύση και μυρωδιά στο μείγμα. Αυτό το ανακάτεμα των υλικών είναι που ερεθίζει τα ψάρια να παραμείνουν στην περιοχή και να γευτούν στη συνέχεια τα δολώματα μας.
Ουσιαστικά, πιάνοντας μια μαλάγρα στα χέρια μας, μπορούμε εύκολα να την αναλύσουμε στα διάφορα συστατικά της. Από το άρωμα που συνήθως υπερισχύει μπορούμε να συμπεράνουμε τη γεύση, ενώ βρέχοντας τη κατά τη διάρκεια της παρασκευής της, μπορούμε με την αίσθηση της αφής να καταλάβουμε τα υλικά που την αποτελούν και τη συνοχή της. Το τελευταίο, είναι πολύ σημαντικό για την επιτυχία του ψαρέματος, γιατί από αυτό θα εξαρτηθεί το βάθος που θα φτάσει η μαλάγρα και ο χρόνος που θα χρειαστεί μέχρι να διαλυθεί, έτσι ώστε να διασκορπιστούν τα υλικά και τα αρώματα στην ευρύτερη περιοχή. Η μυρωδιά της μαλάγρας βρίσκεται βασικά στις πρώτες ύλες που την αποτελούν και στα φυσικά αρώματα που έχουν προστεθεί για να την ενισχύσουν. Ρίχνοντας μαλάγρα στο νερό, το πρώτο πράγμα που διαχέεται ταχύτατα είναι τα αρώματα, με κύριο λόγο να προσελκύσουν τα ψάρια στην περιοχή. Οι πρώτες ύλες, που αποτελούνται κυρίως από άλευρα, θα παραμείνουν για λίγο χρόνο έως να διαλυθούν τελείως και είναι αυτές που θα κρατήσουν τα ψάρια στην περιοχή, αφού λειτουργούν σαν τροφή...
Η συνέχεια, εδώ

2 σχόλια :

  1. Lambros είπε...

    Συγχαρητήρια για την εκπληκτική σας δουλειά ...

    Λιουδάκης Λάμπρος
    Ιχθυολόγος ΕΛΚΕΘΕ

  2. Γιάννης Γιατράκος είπε...

    Σας ευχαριστώ πολύ, να είστε καλά...