Πέμπτη, 17 Ιουλίου 2008

ΘΑΛΑΣΣΙΝΗ ...ΔΥΣΠΕΨΙΑ


Πηγαίνοντας σε μια οποιαδήποτε παραλία της χώρας μας, βλέπουμε συχνά πολλά ίχνη ψαράδων οι οποίοι έχουν ψαρέψει στην περιοχή. Τα συμπεράσματα που απορρέουν αυτόματα με μια απλή ματιά, είναι τα εξής:
Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το συγκεκριμένο μέρος ψαρεύεται, ξέρουμε με τι είδους δολώματα ψαρεύεται (από τα κουτιά των δολωμάτων, τις σακούλες των καταστημάτων και πολλές φορές από την άσχημη μυρωδιά η οποία προέρχεται από τη σήψη αυτών), πως και με τι τρόπο ψαρεύεται (κομμάτια πετονιάς, διάφορα αξεσουάρ, σκουριασμένα αγκίστρια, πεταμένα ή και θαμμένα πολυάγκιστρα), αν ήταν γνώστης της τεχνικής που εξασκούσε (κομμάτια από σπασμένα καλάμια), αν ήταν φαγανός (συσκευασίες τροφίμων), αν ήταν καπνιστής (δεκάδες αποτσίγαρα, συσκευασίες τσιγάρων κλπ.,) και πιθανότατα το είδος της διατροφής του (κόπρανα σκεπασμένα άτακτα με κομμάτια χαρτιού ή πέτρες).
Ενδεχομένως δεν υπάρχει επαρκής και ουσιώδης πληροφόρηση για τα σκουπίδια που πετάμε ή παρατάμε άναρχα στις παραλίες, στα βράχια ή στη θάλασσα γενικότερα...

Το 1982 στον Πειραιά, εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας και της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, δηλαδή το ανθρώπινο δυναμικό της ελληνικής ναυτιλίας, συνέταξαν από κοινού και υπέγραψαν την 4η Ιουνίου του 1982 τη Διακήρυξη Εθελοντικής Δέσμευσης "Να Σώσουμε τις Θάλασσες".

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη HELMEPA, τη διακήρυξη και την πρωτοβουλία της σχετικά με την προστασία του Θαλάσσιου περιβάλλοντος ...πατήστε εδώ


Creative Commons License
Αυτό έργο χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: