Τετάρτη, 30 Ιουλίου 2008

ΕΓΓΛΕΖΙΚΟ ΨΑΡΕΜΑ - ΜΕΡΟΣ 7


Κείμενο - φωτογραφίες: Γιάννης Γιατράκος


Τα δολώματα του εγγλέζικου
Όλοι μας γνωρίζουμε πολύ καλά τη σπουδαιότητα του δολώματος για την τελική έκβαση του ψαρέματος μας, όπως επίσης και πως αυτό πρέπει να επιλέγεται με βάση τα ψάρια στα οποία απευθυνόμαστε και τις συνθήκες του τόπου όπου επιλέξαμε να ρίξουμε τις αρματωσιές μας. Στις τεχνικές που χρησιμοποιούμε ελαφρύ εξοπλισμό και ντελικάτες αρματωσιές, όπως είναι η τεχνική του εγγλέζικου αλλά και του bolognese, ένα δόλωμα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο μ’ αυτές, το γνωστό σε όλους μας bigattini.
Είναι όμως σωστό, μέσα από μια τεράστια ποικιλία φυσικών και τεχνητών δολωμάτων να χρησιμοποιούμε μόνο αυτό; Η αλήθεια είναι πως στην τεχνική του εγγλέζικου θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε μια ευρεία γκάμα δολωμάτων, απλά τα bigattini θεωρούνται ένα από τα πλέον σίγουρα δολώματα, στην επιλογή των οποίων συνυπολογίζεται το γεγονός ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα ίδια και στο μαλάγρωμα. Το μικρό τους κόστος, σε συνδυασμό με την ποσότητα τους, τα καθιστούν ίσως ένα από τα πιο αποδοτικά και αποτελεσματικά δολώματα στις σύγχρονες τεχνικές με τις οποίες ασχολούμαστε τα τελευταία χρόνια. Στη συνέχεια, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μια αναφορά στα περισσότερα γνωστά δολώματα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στην τεχνική του εγγλέζικου, γνωρίζοντας πως το μοναδικό πράγμα που μπορεί να μας περιορίσει σχετικά, είναι η φαντασία μας...
Η συνέχεια, εδώ