Πέμπτη, 24 Ιουλίου 2008

ΕΓΓΛΕΖΙΚΟ ΨΑΡΕΜΑ - ΜΕΡΟΣ 4


Κείμενο - φωτογραφίες: Γιάννης Γιατράκος

Τα μολύβια και ο ερματισμός τους!
Απαραίτητα σε όλα σχεδόν τα ψαρέματα, όπως το απίκο, το bolognese, το surfcasting, η συρτή βυθού κτλ., τα μολύβια συγκαταλέγονται και στα βασικά αξεσουάρ της εγγλέζικης τεχνικής. Εδώ μάλιστα απαιτείται μια πιο εξειδικευμένη γνώση για την επιλογή, τη σωστή χρήση και την τοποθέτηση των μολυβιών στην αρματωσιά μας, την οποία θα εξετάσουμε στο άρθρο αυτό. Σε κάθε τεχνική ψαρέματος και ειδικότερα σ’ αυτές που χρησιμοποιούμε φελλό, τα μολύβια παίζουν έναν ιδιαίτερο και πάρα πολύ σημαντικό ρόλο και τα βρίσκουμε σε διάφορα σχήματα, υδροδυναμικά ή όχι, κατάλληλα όμως για τη δουλειά για την οποία προορίζονται. Ανεξάρτητα από την άνωση που έχει ο φελλός, ζητούμενο είναι τη στιγμή που το ψάρι τσιμπάει το δόλωμά μας να μας δώσει τη σωστή ένδειξη. Για να το καταλάβουμε αυτό πρέπει ο φελλός μας να είναι σωστά ζυγισμένος, χρησιμοποιώντας την κατάλληλη ποσότητα μολυβιών...
Η συνέχεια, εδώ

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ειλικρινα δεν καταλαβα το στησιμο των ανωθεν αρματωσιων. Ενω σε αυτη την περιπτωση αφηνεις μετα την τορπιλη 1,5-2 μηκη φελου σε αλλη (αρματωσιες εγγλεζικου-βαθη μεγαλυτερα των 6 μετρων-εικονα 2)δεν αφηνεις μετα την τορπιλη 1,5-2 μηκη φελου τελικα ποιο ειναι το σωστο?

Κυριακος(mask24)

Γιάννης Γιατράκος είπε...

Κυριάκο, δεν κατάλαβες γιατί δεν προσέχεις...
Στην εικόνα 2, η τορπίλη βρίσκεται χαμηλά. Πως θα μπορούσες ν' αφήσεις 1 1/2 μήκος φελλού? Αντίθετα στην άλλη εικόνα, η τορπίλη βρίσκεται κάτω από το φελλό, γι' αυτό και το ανάλογο "κενό".
Κανονικά, πρέπει ν' αφήσω το σχόλιό σου... ασχολίαστο!

vangelis είπε...

ειμαι καινουργιος στο εγγλεζικο.καποιες φορες ενω η αρματισια ψαρευε κανονικα απο καποιο σημειο και μετα δεν κατεβαινει το στοπ στο φελο.μπορεις να μοθ πεις γιατι συμβαινει?

Γιάννης Γιατράκος είπε...

Vangeli, ο πιθανότερος λόγος γι' αυτό που σου συμβαίνει και δεν "κατεβαίνει" η αρματωσιά σου ώστε το στόπερ να σταματήσει στο φελλό, είναι γιατί μάλλον χρησιμοποιείς πλαστική στριφταροπαραμάνα ή από τεφλόν. Αυτό συμβαίνει, γιατί όταν "καρφώνεις", η πετονιά σου χαράζει σταδιακά, το πλαστικό εσωτερικά της παραμάνας και κάποια στιγμή στη συνέχεια, μαγκώνει η πετονιά στο σημείο αυτό, με αποτέλεσμα να μη "σέρνει" μέχρι το φελλό. Άλλαξε τη στριφταροπαραμάνα σου, με κάποια μεταλλική και δεν θα έχεις πρόβλημα.
Ένας άλλος λόγος, ίσως είναι ότι μπορεί να κάνεις συρόμενη αρματωσιά με φελλό +1. Το ένα γραμμάριο, αν έχει λίγο ρεύμα ή ρίχνεις μακριά, δεν αφήνει την αρματωσιά σου να πάει εκεί που πρέπει. Άλλαξέ τη με +2 και θα λύσεις το πρόβλημα. Θα χαρώ να μάθω σε επόμενη δοκιμή σου, αν έλυσες το πρόβλημα αυτό.
Να' σαι καλά...