Κυριακή, 20 Ιουλίου 2008

ΕΓΓΛΕΖΙΚΟ ΨΑΡΕΜΑ - ΜΕΡΟΣ 1


Κείμενο - φωτογραφίες: Γιάννης Γιατράκος

Εισαγωγή στην τεχνική
Είναι γνωστό ότι οι περισσότερες τεχνικές ψαρέματος που χρησιμοποιούνται στη θάλασσα, έχουν τις ρίζες τους στα γλυκά νερά. Μία από τις τεχνικές αυτές είναι και το εγγλέζικο ψάρεμα, που έχει βρει πλέον ένθερμους οπαδούς και στη χώρα μας. Το κείμενο αυτό αποτελεί την αρχή μιας σειράς άρθρων που σκοπό έχουν να δώσουν με απλά λόγια ό,τι χρειάζεται κάποιος για να κατανοήσει αρχικά αυτήν την τεχνική και στη συνέχεια να την εφαρμόσει στη θάλασσα.
Η τεχνική του εγγλέζικου ξεκίνησε από τους Άγγλους, στα ψαρέματα στις λίμνες και κατόπιν οι Ιταλοί την εφάρμοσαν στη θάλασσα γνωρίζοντας τεράστια εξέλιξη. Στη χώρα μας άρχισε να γίνεται γνωστή τη δεκαετία του '90, κυρίως μέσα από τα κείμενα Ιταλών αρθογράφων (στο περιοδικό Sport Fishing αρχικά και στη συνέχεια στο Thalassa) και ύστερα από κάποιους Έλληνες, πρωτοπόρους για την εποχή τους, όπως ο Γιάννης Φραγκούλης, ο Μανώλης Ανδρεαδάκης, ο Μανώλης Ευγενιτάκης κ.ά που πίστεψαν στην τεχνική αυτή.
Το εγγλέζικο είναι ένα αθλητικό, αρκετά εξειδικευμένο και "οριακό" ψάρεμα με το οποίο ο ψαράς βρίσκεται διαρκώς σε εγρήγορση. Όσοι ασχολήθηκαν με αυτό, έγιναν στην κυριολεξία “Άγγλοι ασθενείς” και δύσκολα πλέον αλλάζουν τεχνική. Η αίσθηση της απόλυτης επαφής με το θήραμα, η απλότητα της αρματωσιάς σε συνδυασμό με τον εξοπλισμό που πρέπει να βρίσκεται σε πλήρη αρμονία στο σύνολό του, μιας και τα πάντα δοκιμάζονται στα όριά τους, χαρίζουν συγκινήσεις που δύσκολα ξεχνιούνται...
Η συνέχεια, εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: